Nova KBM

Spremembe pri potrjevanju spletnih nakupov s plačilnimi karticami | NKBM

Spremembe pri potrjevanju spletnih nakupov s plačilnimi karticami

Začnite tipkati, kar iščete

Spremembe pri potrjevanju spletnih nakupov s plačilnimi karticami

31 december 2020
OBVESTILA
 

Od 1. januarja 2021 bodo stranke Nove KBM, skladno z evropsko Direktivo o plačilnih storitvah, spletne nakupe s plačilno kartico potrjevale v mobilni denarnici, ki bo zamenjala trenutni način potrjevanja z SMS žetonom.

  • Strankam zato svetujemo, da si na svoj mobilni telefon čim prej prenesejo brezplačno aplikacijo mDenarnic@, ki jo najdejo v trgovinah z aplikacijami na svojih mobilnih telefonih, prilagojena pa je obema operacijskima sistemoma, Androidu in iOS.
  • Pred začetkom uporabe mobilne denarnice mora stranka opraviti še preprost in hiter postopek registracije.

 

SMS žeton, ki so ga stranke za potrjevanje spletnih nakupov s plačilnimi karticami doslej uporabljale v spletnih trgovinah prodajalcev v EU, bo v Novi KBM 1. januarja 2021 zamenjalo potrjevanje spletnih nakupov s prejemom potisnega sporočila, ki bo stranko usmerilo v mDenarnic@. Tako bo proces potrjevanja še enostavnejši in hkrati varnejši. Stranka bo spletni nakup v mDenarnic@ potrdila ali zavrnila, za kar bo imela na voljo 5 minut časa. Potrjevanje spletnih nakupov s plačilnimi karticami v mDenarnic@ je prilagojen uporabi vseh vrst plačilnih kartic (Visa in MasterCard).

 

Prilagoditev vseh spletnih trgovin v EU zahtevam po močnejši avtentikaciji kupca bo proces, zato se lahko zgodi, da bodo stranke za nekatere transakcije še nekaj časa prejemale SMS žetone, s katerimi bodo potrjevale spletne nakupe s plačilnimi karticami. Enako velja tudi za potrjevanje spletnih nakupov s plačilnimi karticami v spletnih trgovinah izven EU.

 

V Novi KBM smo se spremembam direktive prilagodili, a v okviru svojih pristojnosti se morajo zahtevam po močnejši avtentikaciji prilagoditi vsi, vključeni v to verigo - tako trgovci kot banke. V kolikor kdo iz omenjene verige ne bo pravočasno zagotovil ustreznih prilagoditev, spletnega nakupa na določenih spletnih mestih s plačilnimi karticami od 1. januarja 2021 zaradi zahtev zakonodaje morda ne bo mogoče potrditi oz. izvesti.