Nova KBM

Vsi smo lahko Bogatajevi| NKBM

Spoznajte družino Bogataj in se naučite učinkovitega ravnanja z denarjem. Za urejene finance poskrbimo in se življenja veselimo!

Začnite tipkati, kar iščete

VSI SMO LAHKO BOGATAJEVI


Spoznajte družino Bogataj in se naučite učinkovitega ravnanja z denarjem.

za urejene finance poskrbimo in se življenja veselimo!
 

 
Nova KBM

Finančna pismenost - najpomembnejša veščina za finančno blagostanje posameznika

Osrednji cilj finančnega opismenjevanja je izobraziti ljudi, da znajo učinkovito ravnati z denarjem. Temelj za to je uspešno upravljanje osebnega oz. družinskega proračuna. Finančno opismenjevanje posameznikom pomaga, da lažje ocenijo tveganja in sprejemajo pomembne odločitve, s katerimi želijo zagotoviti varen finančen položaj zase in za svoje bližnje, npr. ob nakupu nepremičnine, varčevanju za dodatno pokojnino ali šolanje otrok ipd.
Še zlasti je finančna pismenost pomembna v času, ko je na trgu pestra izbira finančnih produktov, tudi takšnih, za katerimi so ponudniki dvomljive kakovosti. Odgovornost za zadostno (dodatno) pokojnino, ki bi omogočala brezskrbno jesen življenja, pa je vse bolj v rokah posameznikov. Zato je izjemno pomembno, da se opremimo s kakovostnimi informacijami, ki nam pomagajo po varni poti do finančnega blagostanja, hkrati pa nam omogočajo, da lahko pravočasno prepoznamo različne vrste prevar, s katerimi nas goljufi skušajo ujeti v svoje zanke, še posebno ob odločitvah o naložbah, najemu kreditov in podobno.
 

TO SO BOGATAJEVI:

Družina Bogataj
TO SO BOGATAJEVI

Oče Martin, mama Ana, sin Tim, bodoča snaha Vida, hči Janja ter babi in dedi – Bogatajevi. So čisto običajna slovenska družina, živijo v lastnem in urejenem domu, ostalo jim je še nekaj obrokov kredita, hodijo na počitnice in se kdaj pa kdaj tudi skregajo ... Sedaj ko so otroci že odrasli - sin Tim se bo s partnerko Vido kmalu odselil iz družinske hiše in postal očka, hčerka Janja pa se bo zaradi študija v kratkem odselila od doma - si bosta oče Martin in mama Ana lažje uresničila kakšno tiho željo. Martin sanja o motorju, Ana pa si želi, da končno prenovita domačo kuhinjo.

A pot do sem je bila dolga.

 


 
Nova KBM

Začetki niso vedno rožnati


Nova KBM

Prvi koraki v svetu financ


Nova KBM

Pravilo osebnih financ


Nova KBM

50:30:20


Nova KBM

Pravilo 50:30:20 v praksi


Nova KBM

Finance pod kontrolo


Oče Martin
MARTIN BOGATAJ URESNIČI MLADOSTNE SANJE
 
Martin Bogataj, 56 let: strojni inženir, največji del plače gre za stanovanjski kredit in vzdrževanje avta. Po več kot dveh desetletjih, ko so imele prednost osnovne življenjske potrebe (streha nad glavo, avto, otroci …), je skupaj z ženo Ano zdaj na točki, ko se je nabralo nekaj prihrankov za uresničitev (skritih) želja.
 


 
Nova KBM

Mladostne sanje


Nova KBM

Če varčujem, sanje uresničujem


Nova KBM

Preudarnost za manjše tveganje


Nova KBM

Počasi se daleč pride


Mama Ana
ANE BOGATAJ NE MORE NIČ PRESENETITI…RAZEN MOŽ S ŠOPKOM ROŽ

Ana Bogataj, 55 let: učiteljica razrednega pouka. Družinska nesreča je zaznamovala njena mladostniška leta in že zgodaj oblikovala njen pogled na finance. Doma skrbi za plačevanje položnic, nakup hrane in ostalih zadev za gospodinjstvo.
 

 
 
Nova KBM

 Sam svoj gospodar


Nova KBM

Statistika ne gre ženskam v prid


Nova KBM

Motivacija za varčevanje


Nova KBM

Pripravljena na vse


Sin Tim
TIM GRE PO SVOJE NA SVOJE
 
Tim Bogataj, 24 let: študent, kmalu bo diplomiral. Za zdaj še živi doma. Prek študentskega servisa inštruira. Z dekletom, Vido Dolar, si počasi želita na svoje  – v stanovanje pokojne babice, ki je potrebno obnove. Z Vido si želita tudi nore poroke, a ta bo morala še malce počakati, saj se jima bo kmalu pridružil nov družinski član.
 
 
 Nova KBM

Družinsko pravilo Nova KBM

Varčevanje brez panike


Nova KBM

V dvoje gre lažje


Nova KBM

Velika priložnost, veliko tveganje


Hči Janja
OD HRANILNIKA DO FINANČNE SAMOSTOJNOSTI 
 
Janja Bogataj, 18 let: bodoča študentka kemije. Želi si dobre univerzitetne izobrazbe, a za obisk izbrane fakultete se bo morala preseliti, za študentko življenje pa bo potrebovala kar nekaj denarja ... 
 

 
 
Nova KBM

Pridnost je lepa čednost


Nova KBM

Hranilnik


Nova KBM

Bančna karticaNova KBM

Digitalno je kul


Nova KBM

Flik – takojšnje plačilo ali nakazilo kjerkoli, kadarkoli

Babi in Dedi
BOGATAJEVA GRESTA NA JUG
 
Babi in dedi, 75 oz. 77 let: aktivna upokojenca, ki uresničujeta dolgoletne želje. Delata to, kar ju veseli (predvsem veliko »hodita na okoli«), in uživata v družbi vnukov. To je mogoče, ker sta že zelo kmalu vedela, kaj želita po prenehanju zaposlitve, in sta naredila korake v pravo smer dovolj zgodaj, da si lahko zdaj želje uresničuejta.

Nova KBM

Turist naj bo


Nova KBM

Kar seješ, to žanješ


Nova KBM

Denar dela denar


Nova KBM

Vztrajnost se izplača


Dobro je vedeti:

 
Učenje ravnanja z denarjem


Učenje o denarju lahko začnemo že takoj, ko se otrok nauči šteti. Najprej ga lahko skozi igro naučimo, kako prepoznati bankovce in kovance. Pomembno je zavedanje, da so finančna sredstva omejena in da nekaterih želja po materialnih dobrinah ni mogoče uresničiti – vsaj ne takoj. Z uvedbo žepnine otroka naučimo razpolagati z omejenim zneskom denarja, z uporabo hranilnika pa o pomembnosti in koristnosti varčevanja. Ko otrok razume koncept denarja in odgovornega ravnanja z njim, je čas za odprtje prvega bančnega računa, s čimer se lahko nauči tudi ravnanja s sodobnimi plačilnimi sredstvi.

Pravilo osebnih financ 50:30:20

Obstajajo različne metode upravljanja osebnega proračuna. Ena najbolj znanih in enostavnih metod 50:30:20 predvideva usklajevanje življenjskih stroškov z varčevanjem za prihodnost. Pravilo 50:30:20 narekuje delitev neto prihodkov na način: 50 % se jih nameni za plačilo stvari, ki so nujno potrebne, t.j. najemnina, položnice, hrana, prevozni stroški ... 30 % je namenjenih nenujnim izdatkom, t.j. drobnim užitkom, zabavi, uresničitvi hobijev. 20 % pa jih namenimo varčevanju za nujne primere, za pokojnino in za cilje, ki jih želimo doseči.

Pomembnost varčevanja

Varčevanje pomembno prispeva k finančno varnejši prihodnosti. Je tek na dolge proge, zahteva vztrajnost in disciplino, a pogosto lahko že z majhnimi koraki dosežemo cilj. Prvi korak je oblikovanje varnostne rezerve za nepredvidene dogodke. Splošno priporočilo je, da naj bi finančna rezerva posamezniku ali družini omogočala preživetje brez prihodkov od 3 do 6 mesecev. Ko je ta del zagotovljen, začnite razmišljati o varčevanju za uresničitev življenjskih ciljev, na primer za potovanje z družino, nov avto, žepnino za vnuke, dodatno pokojnino za udobnejšo starost ...

Upravljanje osebnega računa

To preprosto pomeni, da vsak mesec spremljate in nadzorujete vse prihodke in izdatke. Z upravljanjem osebnega proračuna pridobite jasno sliko o svojem finančnem položaju. Obenem lahko porabo obvladujete in načrtujete, s čimer preprečite, da bi se čezmerno zadolžili, hkrati pa ustvarjate možnosti za varčevanje. Za sprotno spremljanje prihodkov in porabe ne potrebujete zapletenih orodij ali aplikacij, zadoščal bo list papirja!

Obladovanje dolgov

Če imamo dolgove, je zagotovo težko začeti varčevati. Pa je to res? Ne nujno! Če se lotimo upravljanja osebnega proračuna, bomo morda ugotovili, da porabimo preveč denarja za nenujne dobrine. Zato lahko znesek, za katerega ste ugotovili, da ga nujno ne potrebujete, prepolovite. Polovico namenite hitrejšemu odplačevanju dolga, drugo pa varčevanju. Vaš cilj naj bo, da na mesec porabite manj, kot zaslužite. Sredstva, ki ostanejo, pa razporedite za varčevanje in odplačevanje dolga.

Varčevati ali investirati?

Varčevanje je redno dajanje denarja na stran. Zavestno se odločimo, da dela prihodkov ne bomo porabili (v korist večje finančne varnosti in za nakup stvari, ki so za nas pomembne). Varčevanje je ključno, če želimo imeti dovolj denarja za nepredvidene situacije ali uresničitev življenjskih ciljev. Ko smo za finančno rezervo že privarčevali, je smiselno, da del denarja oplemenitimo. Investiranje je korak naprej od varčevanja in je uporaba denarja za različne naložbe (na primer v delnice, obveznice, vzajemne sklade), ki ponujajo možnost, da sčasoma dosežemo višji donos kot denar, ki ga lahko privarčujemo na bolj tradicionalne načine.

Nova KBM
 
Vas zanima redno mesečno varčevanje?
 
 
Nova KBM
 
Želite oplemeniti premoženje?