Nova KBM

Nova Kreditna Banka Maribor d.d. oznanila podpis pogodbe o nakupu Abanke d.d. | NKBM

Nova Kreditna Banka Maribor d.d. oznanila podpis pogodbe o nakupu Abanke d.d.

Začnite tipkati, kar iščete

Nova Kreditna Banka Maribor d.d. oznanila podpis pogodbe o nakupu Abanke d.d.

20 junij 2019
OBVESTILA
Nova Kreditna Banka Maribor d.d. (Nova KBM) je s Slovenskim državnim holdingom (SDH) podpisala pogodbo o nakupu 100% deleža v družbi Abanka d.d. (Abanka). Zaključek prodajnega postopka je pričakovati pred koncem leta, pod pogojem, da bodo pridobljena vsa zahtevana soglasja pristojnih organov. Nova KBM je bila izbrana kot kupec po oddaji najboljše ponudbe za nakup 100% deleža v Abanki v konkurenčnem prodajnem postopku, ki ga je vodil SDH.
 

Konsolidirana banka bo imela boljši dostop do strank po vsej Sloveniji in bo prispevala k konkurenčnosti bančnega sektorja. Na današnjem podpisu pogodbe je predsednik uprave Nove KBM John Denhof izpostavil prednosti za obe banki: »Zadovoljni smo, da smo uspešno podpisali pogodbo za nakup Abanke. Ta zgodovinski trenutek je izjemna priložnost za nas in za Abanko, da zgradimo močno, združeno banko, kar je dober obet za slovensko gospodarstvo. Združena banka bo imela boljši dostop do strank v vseh segmentih po celotni državi in bo podpirala konkurenčnost slovenskega bančnega sektorja. S podpisom pogodbe za nakup Abanke smo naredili pomemben korak k uresničitvi naše strategije, katere cilji med drugim vključujejo rast, dobičkonosnost in odličnost v poslovanju s strankami. Veselimo se uspešnega sodelovanja z upravo Abanke in njenimi zaposlenimi ter regulatorji, z željo, da bi čim prej zaključili posel in izkoristili potencial.«

Abanka je tretja največja banka v Sloveniji po bilančni vsoti. Zagotavlja celovito ponudbo finančnih storitev – od tradicionalnih bančnih produktov in storitev za prebivalstvo in podjetja, do bančno-zavarovalnih poslov in zasebnega bančništva.

Nova KBM se ponaša z najdaljšo tradicijo bančništva v Sloveniji, ki sega v drugo polovico 19. stoletja. Od leta 2016 sta lastnika banke sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj. V tem času je vodstvo banke uspešno izpeljalo združitev z KBS in PBS v letih 2016 oz. 2017. Ob matični družbi je del Skupine Nove KBM še Summit Leasing Slovenija, ena vodilnih leasing družb pri nas.

Nova KBM svojo vizijo postati »najboljša banka leta 2020« uresničuje na petih strateških stebrih: rast in dobičkonosnost, učinkovito upravljanje tveganje, odličnost v poslovanju s strankami, izboljšana kultura, operativna učinkovitost.

Banka ves čas dokazuje svojo družbeno odgovornost z vlaganji tako v državno kot tudi lokalno okolje, šport, kulturo, in s sodelovanjem v okolijskih projektih.