Nova KBM

Študenti FERI nagrajeni za razvijanje rešitev za sodobno plačevanje | NKBM

Z uporabo pametnih pogodb in tehnologije Blockchain do plačevanja – Nova KBM kot partner »Zimske šole informatike« podprla prodorne ideje in inovacije mladih talentov.

Začnite tipkati, kar iščete

Študenti FERI nagrajeni za razvijanje rešitev za sodobno plačevanje

12 marec 2018
OBVESTILA
Z uporabo pametnih pogodb in tehnologije Blockchain do plačevanja – Nova KBM kot partner »Zimske šole informatike« podprla prodorne ideje in inovacije mladih talentov.
 
Z zaključno prireditvijo na kateri so zmagovalni dvojici, (študenta Jure Sreš in Domen Hohler) podelili denarno nagrado v višini 1.000,00 EUR se je danes v prostorih Nove KBM na Teznu, tudi uradno zaključila letošnja »Zimska šola informatike«. Udeležence zaključne prireditve je med drugim pozdravil tudi član uprave Nove KBM Josef Gröblacher. Nova KBM je podprla letošnjo izvedbo zimske šole, saj je bila tema razvoj decentraliziranih aplikacij na verigah blokov (ang. Blockchain), kar bo v prihodnosti ključno vplivalo tudi na razvoj bančništva.

Zimska šola je projekt, namenjen dodatnemu poglabljanju znanja mladih in prodornih talentov tudi v času brez predavanj. Letošnja tema je bila »Razvoj aplikacij na verigah blokov«. Izbrani študentje so na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v sklopu uvodnih priprav in predavanj pridobili nova znanja iz trenutno najaktualnejše tematike na področju informatike - tehnologije veriženja blokov (ang. blockchain) ter spoznali platforme HyperLedger, Ethereum in ARK.

Nova KBM v duhu sledenja sloganu »pripravljeni na jutri« posebno pozornost namenja prav spodbujanju razvoja mladih talentov, krepitvi sodelovanja s fakultetami in premišljenemu uvajanju sodobnih tehnologij v svoje procese. Ob zaključku predavanj je Nova KBM v sodelovanju s Pošto Slovenije udeležencem Zimske šole postavila tudi izziv. Cilj letošnjega izziva je bil izdelava rešitve, ki bi omogočala sodobno obliko plačevanja po povzetju z uporabo pametnih pogodb in tehnologijo verige blokov.

Na izzivu so sodelovale tri ekipe študentov. Kljub temu, da so vse tri razvile izjemno prodorne in uporabne rešitve, se je komisija na koncu odločila, da sta najboljšo rešitev predstavila Jure Sreš in Domen Hohler, ki sta prejela tudi denarno nagrado. Obeta se jima tudi priložnost plačane poletne prakse oziroma redne zaposlitve po končanem študiju. Za vse udeležence zimske šole je bil danes, pred uradno podelitvijo nagrade, organiziran tudi voden ogled informacijskega oddelka banke.

»Tehnologije vseskozi spreminjajo bančništvo, zato si v Novi KBM prizadevamo izkoristi tehnološke rešitve in na njih gledamo kot na priložnosti za razvoj inovativnih pristopov pri razvoju in nadgrajevanju naših storitev. Tehnologija veriženja blokov je zagotovo ena izmed tistih, ki bo v prihodnosti spreminjala številna področja, tudi bančništvo, zato v Novi KBM področje aktivno spremljamo. Pri tem nam pomagajo ideje mladih talentov, katerih razmišljanja še niso ukalupljena in ponujajo nove smeri v iskanju in razvijanju idej ter rešitev,« je povedal Aleš Živkovič, upravljalec inovacij IT pri Novi KBM.

»Z letošnjo zimsko šolo smo želeli študente, tako kot tudi Nova KBM, pripraviti na jutri, saj je tehnologija veriženja blokov (ang. blockchain) označena kot ena najpomembnejših inovacij na področju informatike v zadnjem desetletju. Študentje so se po uvodnih predavanjih, namenjenih spoznavanju osnov verig blokov ter seznanitvi z razvojem aplikacij na različnih platformah verig blokov, lotili tekmovalnega dela. Kljub pestremu izpitnemu obdobju so neobremenjeni z obstoječimi modeli v treh tednih, po posvetih z mentorji iz Inštituta za informatiko in Nove KBM, pripravili in predstavili izjemno prodorne rešitve, ki končnim uporabnikom prinašajo konkretne prednosti,« je povedal docent dr. Muhamed Turkanović z Inštituta za informatiko, ki je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko organizator projekta Zimska šola.
  
 
Fotogalerija