POSLUJTE SODOBNO in ODDAJTE VLOGO V POSLOVALNICI
 
 
Secured by thawte

Skrbniki spletne banke so Vam na voljo vsak delovnik od 7:00 do 22:00


T: (02) 229 2760

E:

skype: NovaKBM.Bankanet


            
 
 
 
 
DomovO bankiZa medijeSporočila za medije Obseg rezervacij in slabitev v Novi KBM se zmanjšuje, optimistični ...

Obseg rezervacij in slabitev v Novi KBM se zmanjšuje, optimistični obeti za 2014

 
Maribor, 30. May 2013
 
Skupina Nove KBM je v letošnjem prvem trimesečju izkazala dobiček iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami v višini 8,6 milijonov evrov. Poslovanje banke in skupine še vedno poteka v negotovih gospodarskih razmerah in ob upadanju gospodarskih aktivnosti. Zaradi nadaljnjega povečevanja kreditnega tveganja in velikega števila stečajnih postopkov je obseg rezervacij in oslabitve znašal 19,9 milijonov evrov, zato je Skupina Nove KBM izkazala izgubo iz rednega poslovanja v višini 8,4 milijona evrov. Glede na konec lanskega leta se je za 1,2 odstotka povečala bilančna vsota skupine, ki je ob koncu marca znašala nekaj manj kot 5,4 milijarde evrov. Rezultate banke in skupine v prvem četrtletju, ki jih je banka danes v celoti objavila na portalih Ljubljanske in Varšavske borze, druge poslovne teme ter odgovore na aktualna vprašanja bo uprava banke podrobneje predstavila tudi delničarjem na srečanju v torek, 4. junija.
 

Vsi zainteresirani delničarji, ki se še niso prijavili, lahko to storijo še v naslednjih dneh.


Kapitalska ustreznost skupine na celotni kapital je konec marca znašala 9,15 odstotkov, kapitalska ustreznost na najbolj čisti temeljni kapital Core Tier 1 po metodologiji evropskega bančnega organa EBA pa  je znašala 7,52 odstotkov. To raven kapitalske ustreznosti je skupina ohranila tudi v zadnjih dveh mesecih. Kljub težavnim razmeram banka s svojo skupino posluje normalno, je varna in likvidna ter zagotavlja zahtevano regulatorno kapitalsko ustreznost.


Večina kreditnega portfelja v banki in skupini je že prečiščena, zato se pričakuje, da bo slabitev do konca leta manj kot v preteklem letu. Banka je tudi pripravljena na prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), prvi prenosi se bodo predvidoma začeli julija. Ker usklajevanja med banko in pristojnimi institucijami se potekajo, še ni jasno, ali bo ob prenosu slabih terjatev iz bančne aktive potrebno oblikovati dodatne slabitve. Zaradi tega in še vedno zaostrene gospodarske situacije, nadaljnjih rezervacij in slabitev ter negativnih makroekonomskih napovedi bo skupina ob koncu letošnjega leta predvidoma izkazala izgubo iz rednega poslovanja, ki pa naj bi bila manjša od izgube v letu 2012.  Ob predpostavki, da se gospodarsko okolje ne bo poslabšalo bolj od pričakovanj, v Skupini Nove KBM pričakujejo bolj optimističen poslovni izid v letu 2014. 


Uprava Nove KBM in vsi zaposleni v skupini izvajajo ukrepe za ustavitev negativnih trendov poslovanja.  Skladno z napovedmi mednarodnih institucij je v tem letu še možno pričakovati upad ekonomske aktivnosti v Sloveniji, to pa bo vplivalo tudi na poslovanje skupine.  Ključni dejavniki, ki bodo zaznamovali gospodarska gibanja,  bodo: nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, sprejetje ključnih strukturnih reform in privatizacija podjetij v državni lasti.


Skupina Nove KBM bo nadaljevala z zastavljenimi ukrepi in se bo osredotočala na povečanje stroškovne učinkovitosti, bolj učinkovite organiziranosti, izpolnjevanje regulatornih zahtev in konsolidaciji dejavnosti znotraj Skupine. Aktivnosti bodo potekale v skladu s programom prestrukturiranja Skupine Nove KBM, ki ga je banka pripravila marca letos in je v obravnavi na Evropski komisiji.
 

 
 
 
 
 
 
 
PRIJAVITE SE NA E-NOVICE
 
Spol:
M
Ž
POŠLJI
Nova KBM
Sveta Vladar
DinDin
12219
ŽELITE PONUDBO ZA KREDIT?
ŽELITE PONUDBO ZA KREDIT?
* obvezna polja
 
 
 
 
 
 
 
Zakaj po kredit na Novo KBM?
 
Izjemna ponudba:
  • Ročnost potrošniškega kredita do 12 let
  • Ročnost stanovanjskega kredita do 31 let
  • Možnost kredita z odlogom odplačila glavnice do 12 mesecev
  • Gotovina do 100% na osebni račun
 
PREBERITE VEČNEPREMIČNINE
 
 
 EUR    ali
 
 EUR
 
 mesecev
 
 Želim termin pri svetovalcu
 
POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Tečajne liste
Tečajne liste
 
Obrestne mere
Obrestne mere
 
Cenik storitev
Cenik storitev
 
Kje nas najdete
Kje nas najdete
 
Izračuni
Izračuni
 
Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja