Nova KBM

Varno poslovanje tudi na dopustu | NKBM

Varno poslovanje tudi na dopustu

Začnite tipkati, kar iščete

Varno poslovanje tudi na dopustu

22 julij 2022
OBVESTILA
V teh poletnih dneh je marsikdo na dopustu ali potovanju, ko večino storitev plačujemo s karticami in prek spletne ali mobilne banke. Vendar goljufi ne počivajo, zato poskrbimo za varno poslovanje tudi med počitnicami in v tujini.
 

Banke v teh dneh beležijo več primerov zlorab kartičnih transakcij, ki izhajajo iz reklamnega oglasa na Facebooku za nagradno igro, pri kateri je nagrada električni skiro. Za sodelovanje mora posameznik nakazati dva evra, po nekaj dneh pa goljufi sodelujočemu z računa poberejo zneske v višini tudi več deset evrov. Če ste v nagradni igri sodelovali, vam svetujemo, da nemudoma prekličete kartico in s tem preprečite morebitne zlorabe vašega računa.

Prav tako so bili zaznani primeri poskusov pridobitve oddaljenega dostopa do osebnih računalnikov. V takšnih primerih vas pokličejo iz tujine in vas skušajo prepričati, da so iz tehnične podpore podjetja Microsoft ter da morate posodobiti programsko opremo ali odpraviti napako na vaši napravi.

 

Nekaj preprostih pravil:

 

  • ne nasedajte elektronskim, telefonskim ali drugim sporočilom, četudi navidezno prihajajo od banke, znanega podjetja, dostavne službe ipd., s katerimi vas pozivajo, da razkrijete podatke o vaših karticah ali bančnem računu, prijavna gesla ter da jih vpišete v spletne povezave;
  • bodite previdni, ko sodelujete pri različnih nagradnih igrah skrbno preberite splošne pogoje nagradne igre, preverite pristnost trgovca in spletne strani
  • banka (ali drugo zaupanja vredno podjetje) vam nikoli ne bo poslala elektronske pošte oz. vas poklicala in vas povpraševala po podatkih o plačilni kartici (številka, veljavnost, varnostna koda …) ali zahtevala vaših gesel.

 

Več, kako poskrbeti za varno poslovanje, na spletni strani Varno poslovanje in Varno poslovanje s plačilnimi karticami.