Nova KBM

Previdno pri obljubah o hitrih zaslužkih in zajamčenih visokih donosih | NKBM

Začnite tipkati, kar iščete

Previdno pri obljubah o hitrih zaslužkih in zajamčenih visokih donosih

13 marec 2024
PREMIUM NOVOSTI
Če kaj zveni predobro, da bi bilo res, je zagotovo nekaj narobe. To pogosto velja tudi za obljube o neverjetnih zaslužkih z vlaganjem v kriptovalute, delnice, žlahtne kovine in podobne »izjemno donosne« naložbe. Za privlačnimi obljubami so najverjetneje goljufi, ki se hočejo dokopati do vaših podatkov, nato pa še do denarja.
 

Kako prepoznati investicijske prevare?

Spletni goljufi skušajo potencialne žrtve prepričati v »dobičkonosne« naložbe na različne načine: pošiljajo jim SMS- in/ali elektronska sporočila, nagovarjajo jih v spletnih klepetalnicah in podobno. V zadnjem času je še posebej pogosto klicanje po telefonu. »Uslužbenec« lažnega ponudnika investicijskih storitev potencialno žrtev prepričuje, da gre za izjemno priložnost in da začetni vložek znaša le okoli 250 EUR, ali pa trdi, da so našli kriptoračun, registriran pred leti na žrtvino ime, na katerem naj bi bilo precej denarja.

Vlagatelj dobi dostop do spletnega portala, na katerem mu goljufi prikazujejo izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev, da bi vložil še več denarja. Obenem želijo vlagatelja prepričati, da jim omogoči oddaljeni dostop do svojega osebnega računalnika in/ali telefona, s čimer prevzamejo upravljanje z njegovim računalnikom/telefonom, hkrati pa pridobijo dostop do njegove spletne oz. mobilne banke. To pomeni, da lahko iz nje poberejo denar ali ga brez nadzora prenašajo z oškodovančevega računa, ukinjajo posle in sklepajo nove. Pozor: če neznancem omogočite oddaljeni dostop do spletne ali mobilne banke, lahko postanete tudi t. i. finančna mula!

Kako ravnati, če menite, da ste bili žrtev prevare?

Ob morebitnem oškodovanju čimprej pokličite svojega osebnega bančnika ali se obrnite na banko (na brezplačno številko 080 17 70 ali na e-naslov info@nkbm.si) in policijo.

Za več informacij o spletnih in drugih prevarah, kako jih prepoznati in se zaščititi pred njimi, obiščite spletni strani: www.varninainternetu.si in www.nkbm.si/varno-poslovanje.

 
 
 
Fotogalerija