Nova KBM
 

Prepoznajte prevare | NKBM

Digitalna doba prinaša ogromno prednosti, vendar nove možnosti za prevare. Kako prevaranti vzpostavijo stik z vami? Seznanite se z njihovo taktiko in se naučite prepoznati najbolj pogoste prevare.

PREPOZNAJTE PREVARE

Digitalna doba prinaša ogromno prednosti, vendar tudi nove možnosti za prevare. Kako prevaranti vzpostavijo stik z vami? Seznanite se z njihovo taktiko in  se naučite prepoznati najbolj pogoste prevare.

 

 
Nova KBM


NOVO! - Finančne zlorabe in starostniki
 

Vsak dan lahko beremo o novih zlorabah in poslušamo vedno nove zgodbe o tem, kako ljudje nasedejo lažnim besedam neznanega prevaranta ter na koncu utrpijo finančni in tudi čustveni stres. Precej manj (medijske) pozornosti pa so deležne finančne zlorabe starostnikov, ki se dogajajo doma, za zaprtimi vrati, in pogosto ostanejo neodkrite.

Okoli deset odstotkov starostnikov (vir: STA) naj bi bilo na podlagi mednarodnih ocen izpostavljenih finančnim zlorabam.


Kaj je značilno za finančno zlorabo pri starostnikih?

Tovrstne zlorabe so pogoste, vendar jih je zelo težko prepoznati. Značilno je, da so storilci teh prevar bodisi starostnikovi otroci, vnuki oziroma drugi družinski člani, ki izkoristijo osebni odnos z žrtvijo. Starostnik lahko postane žrtev finančne, čustvene in psihične zlorabe ter raznih oblik zanemarjanja.

Kako prepoznati prevaro?

Zunanji opazovalec mora biti zelo pozoren in ozaveščen, da prepozna tovrstno prevaro in zazna indice, da je nekaj narobe. Nemalokrat se zgodijo neupravičeni dvigi sredstev z računa, zloraba bančne kartice ter tudi odtujitev ostalega premoženja, in sicer brez privolitve ali vedenja starostnika. Veliko je primerov prisile k podpisu oporoke ali kreditne pogodbe, ki lahko zelo močno obremeni starostnikovo pokojnino. Vsekakor pa je alarmanten vsak odstop od ustaljenega poslovanja starejše osebe.

Kaj lahko storite sami?

Če ste skrbnik starostnika ali pa pomagate pri finančnih zadevah vašemu svojcu, vam svetujemo, da si uredite primeren status in vsa potrebna pooblastila za poslovanje s starostnikovem računom oziroma da poslujete preko svoje pooblaščenske kartice.

Naši zaposleni vam bodo v pomoč pri urejanju potrebnih pooblastil, lahko pa pokličete tudi na klicni center Nove KBM, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili.

 
 
Nova KBM
 
Spletne prevare pri kreditih. Ne nasedite tudi vi!  
 

V zadnjem času se je na spletnih mestih pojavilo več nebančnih kreditnih ponudnikov. Vsakršno sodelovanje s takimi ponudniki vam odsvetujemo. Njihove žrtve so največkrat kreditojemalci, ki so v finančni stiski in so brez uspeha želeli pridobiti kredit v banki.

Postopek prevare:

 1. »Ugodni« krediti se ponujajo preko spleta, preko socialnih omrežij ali pa ponudba pride celo po e- pošti na vaš naslov.  
 2. Podjetja, ki to storitev ponujajo, praviloma iz tujine, komunikacija pa poteka v polomljeni slovenščini.
 3. Od vas zahtevajo, da jim posredujete svoje podatke ter podatke o ročnosti in znesku kredita – enako, kot se to zahteva ob odobravanju bančnih kreditov.
 4. Prevara  je zastavljena tako, da morate plačati določen znesek vnaprej. Znesek, ki je zahtevan kot plačilo vnaprej, prevaranti poimenujejo kot plačilo zavarovanja za kredit, plačilo odobritve kredita, plačilo davka, raznih prijavnin in podobno.
 5. Po nakazilu zahtevanega zneska naj bi sledilo nakazilo kredita, kar pa se seveda ne zgodi.
 6. Ves vaš nakazani denar je izgubljen, ponudnik kredita pa se ne javlja več.

Kako prepoznati prevaro?


Opozarjamo vas, da bodite zelo previdni in ne sklepajte takih poslov, še posebej pa bodite pozorni na:

 • zahtevo po plačilu kakršnihkoli stroškov vnaprej
 • e-naslov ponudnika kredita, sklenjen pri brezplačnih ponudnikih (gmail, yahoo, hotmail ...)
 • način prejema ponudbe (splet, epošta, Facebook ipd.)
 • komunikacijo v polomljeni slovenščini

Pozivamo vas, da v primeru, če naletite na tako ponudbo, le-to prijavite policiji, lahko pa nas tudi vprašate za nasvet ali mnenje na e-naslov prevare@nkbm.si.

Primeri kreditnih pogodb uporabljenih v prevarah:

 
Nova KBM

Ljubezenska prevara
 

Je način prevare, pri katerem prevaranti navežejo stik z vami preko družbenih omrežjih ali na spletnih straneh.  

Postopek prevare:
 1. Komunikacija se začne preko socialnih omrežij, spletnih mest ali klepetalnic in forumov. Prevaranti z vami vzpostavijo stik po pretvezo, da želijo z vami prijateljevati ali pod pretvezo možnosti romantičnega razmerja.
 2. Način komunikacije je izredno prijazen, prijateljski in razumevajoč. Njihova zgodba, ki vam jo predstavijo, je zelo čustvena ter podkrepljena z različnimi  fotografijami. Pri vas vzbudijo občutek, da ste v tej osebi našli partnerja ali prijatelja, ki ste ga tako dolgo iskali.
 3. Cilj je, da se vas pripravijo do tega, da storite vse, da bi tega partnerja  ali prijatelja pripeljali v vaše življenje (običajno se nahajajo v oddaljenih krajih, na različnim »misijah« (npr. vojaških, novinarskih, humanitarnih in podobno).
 4. Ko vzpostavijo zaupanje, pričnejo z zaprosili za denar, ker so v težavah ali so v težavah družinski člani.
 5. Po prvem nakazilu denarja se zgodbe zapletejo in zahteva po denarju se veča. 
 6. V kolikor posumite v resničnost zgodbe, pričnejo groziti (da bodo obvestili domače, da ste sodelovali pri pranju denarja in/ali bodo obvestili oblasti). 

Kako prepoznati prevaro?
 • Kontakt vzpostavi oseba, ki je ne poznate in s katero nimate skupnih prijateljev ali poznanstev. Predstavi se s polnim imenom in so običajno vdovci/vdove z otroci ali ločeni z otroci. 
 • Sprašujejo vas o vašem finančnem položaju (koliko imate privarčevanih sredstev, ali ste kreditno sposobni, ali si lahko denar od koga izposodite).
 • Izogibajo se video komunikaciji (video klici preko aplikacij). Poslane fotografije si  ne sledijo v logičnem zaporedju in/ali so v nasprotju z naravnimi značilnostmi lokacije.
 • Ko želijo, da  jim nakažete denar, želijo da se nakaže na drug račun in sicer osebi, ki so jo v zgodbi predstavili kot zaupanja vredno osebo.
 
Nova KBM
 
Bodite pozorni na phishing e- sporočila  

Ali ste prejeli e-pošto od nekoga, ki ga ne poznate ali od podjetja, ki vas prosi, da nekaj storite?  Bodite pozorni in premislite ali morda gre za prevaro. Prevare po e-pošti se imenujejo „ribarjenje“ (phishing). 

Postopek prevare:
 1. Prejmete e-sporočilo, ki je videti kot pristno sporočilo osebe ali podjetja. Pošiljatelj vas nagovarja, da za dodatne informacije ali za povračilo denarja, kliknete na povezavo.
 2. Poskuša vas zvabiti na lažno stran banke ali spletne trgovine pod pretvezo, da se morate zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in preveriti podatke.
 3. Če na tej lažni, “phishing” strani, vpišete geslo za dostop, se le-to posreduje prevarantu. 
 
Kako se lahko izognete phishingu?
 • Če prejmete sumljivo e-pošto neznega pošiljatelja, sporočila ne odpirajte in ga izbrišite.
 • Poskrbite, da je na vašem računalniku nameščena protivirusna programska oprema, in da je le-ta posodobljena.
 • Nikoli ne odgovarjajte na e-pošto, ki od vas zahteva osebne ali občutljive podatke.
 • Ko se prijavite na spletne strani, ki imajo opraviti z vašimi finančnimi podatki, spletni naslov (www....) obvezno vtipkajte neposredno v naslovno vrstico.
 • Ne pošiljajte in ne prejemajte osebnih in občutljivih podatkov, kadar ste povezani z javnim Wi-Fi omrežjem, razen če uporabljate varno spletno stran.
 
Nova KBM

Naložbena prevara
 
Podjetje se predstavi kot prodajalec oziroma posrednik naložbenih storitev, kot so delnice, zemljišča, zlato. Prevaranti uporabljajo javno dostopne informacije in se predstavljajo kot resnično podjetje.

Postopek prevare:
 1. Prejmete telefonski klic prodajalca v zvezi z naložbeno priložnostjo.
 2. Ponudba ali priložnost je na voljo le omejen čas.
 3. Zmanjšujejo tveganje naložbe, morda predlagajo, da lahko kaj prodate, če naložba ne uspe.
 4. Obljubljajo vabljive, nerealne donose.
 5. Kličejo večkrat in vas dolgo zadržujejo na telefonu. Prosijo vas, da nikomur ne poveste, saj ponujajo to naložbeno priložnost le vam.

Kako prepoznati prevaro?
 • Preverite podjetje, ali je resnično, ali obstaja in je zavedeno v poslovnih registrih.
 • Če vam ponujajo nerealne donose ali donos v zelo kratkem času, bodite še posebej pozorni.
 
Nova KBM

Denarne mule

„Denarne mule“ ali „prenašalci denarja“, ste vi, ko vas podjetja prepričajo, da na svoj račun prejmete nakazilo ukradenega ali nezakonito pridobljenega denarja in ga nato prenakažete naprej. 

Postopek prevare:
 1. Prevaranti vas "uporabijo" ali "najamejo" kot denarno mulo.
 2. Ponavadi se denarne mule "najamejo" prek e-pošte, spletnih mest za iskanje zaposlitev ali drugih spletnih oglasov.
 3. Prevaranti vam ponudijo provizijo - plačilo za prenos denarja ali nagrado.

Kako prepoznati prevaro?
 • Na svoj račun ne prejmete nakazil s strani osebe ali podjetij, ki jih ne poznate.
 • Ne prenakazujte denarja na neznane račune.
 
Nova KBM


Nigerijska prevara 

Postopek prevare:
 1. Prejmete sporočilo preko e-pošte ali družbenega omrežja. Prevarant se predstavi kot premožen poslovnež ter opiše svojo težavo.
 2. Želi vaše osebne podatke in številko računa, saj bi želel prenakazati veliko vsoto gotovine, ki jo želi prenesti iz svoje države v tujino, zato vam ponudi visoko nagrado.
 3. Če se mu odzovete, odgovori, da je treba pred tem poravnati stroške odprtja računa in nekatere druge stroške.
 4. Pogosto se začnejo pojavljati dodatni stroški. Pogosto lahko prejmete tudi dokumente, ki naj bi kazali na to, da je zadeva resnična.
 5. Na koncu ostanete brez obljubljene nagrade. 

Kako prepoznati prevaro?
 • Najočitnejši znak je polomljena slovenščina, zato je besedilo tudi težje razumljivo. Besedilo je prevedeno s strojnim prevajalnikom in polno slovničnih napak.
 • Znak prevare je tudi, ko nam nekdo ponuja veliko vsoto denarja oziroma zatrjuje, da smo prejeli nagrado.
 
Nova KBM

Dostop na daljavo


Dostop na daljavo pomeni, da podjetje poskuša pridobiti oddaljen dostop do vašega računalnika. To podjetje opravijo na daljavo, z lažno identiteto.


Postopek prevare:
 1. Prejmete telefonski klic. Klicatelj trdi, da kliče iz tehnične podpore telekomunikacijskega podjetja.
 2. Pojasni, da so na omrežju težave, in da za odpravo le-teh potrebuje oddaljen dostop do vašega računalnika, da odpravi napako.
 3. Na ta način pridobi dostop do vašega računalnika.
 4. In nato še dostop do vaših osebnih podatkov.
 

Kako prepoznati prevaro?

 • S klicem v klicni center podjetja preverite ali res prihaja do tehničnih težav v omrežju.
 • Telekomunikacijsko podjetje lahko napake odpravi brez vaše pomoči.
 • Ne omogočajte dostopa do računalnika. 
 • Ne posreduje svojih osebnih ali drugih občutljivih podatkov.
 
Nova KBM

Zlonamerna SMS sporočila

Ste prejeli SMS iz številke, ki je ne poznate? Ali od podjetja, ki vas prosi za osebne podatke ali podatke o vaših računih ali plačilnih karticah. Bodite pozorini in premislite ali morda gre za prevaro.
 
Postopek prevare:
 1. Prejmete SMS sporočilo, ki vključuje povezavo do spletne strani s prošnjo, da kliknete nanjo ali s prošnjo, da pokličete neznano številko.
 2. Ko kliknete ali pokličete, vas zaprosijo za osebne ali bančne podatke.
 
Kako prepoznati zlonamerna SMS sporočila?
 • Nikoli ne sledite povezavam v SMS sporočilu.
 • Preko SMS sporočil nikoli ne pošiljate osebnih ali drugih občutljivih podatkov.
 • Neznana SMS sporočila nemudoma izbrišite.
 
Nova KBM

Previdno na družbenih omrežjih
 

Do zlorabe lahko pride tudi na družbenih omrežjih, kot vdor v vaš profil ali profil prijatelja na Facebooku, LinkedInu, Twitterju,.... Podjetje oziroma prevaranti na tak način prevzamejo tujo identiteto.


Postopek prevare:
 1. Na vas se obrne oseba, ki jo poznate in vam sporoči, da nenadoma potrebuje denar. Pravi, da je imela nesrečo in da mora plačati bolnišnične stroške ali potrebuje denar za vrnitev v domovino.
 2. Prosi vas, da denar nakažete na račun ali da ji sporočite podatke o svojem bančnem računu, da pokrije stroške.
 

Kako prepoznati prevaro?

 • Preverite ali je res v težavah vaš prijatelj. Pokličite svojce, povežite se institucijami.
 • Preverite,  kako lahko priskočite na pomoč brez denarne pomoči.
 • Nikoli ne nakazujte denarja na nezane račune v tujino ali posredujte podatke o vašem bančnem računu.
 

 

NASVETI ZA VARNOST NA SPLETU

 • Nikoli nikomur ne izdajte svojih osebnih in bančnih podatkov, kot so številka plačilne kartice, PIN številka in geslo za dostop do spletne banke.
 • Podatkov ne posredujte klicatelju ali v e-sporočilu bančnemu uslužbencu, ki trdi, da je iz vaše banke.
 • Ne sledite nobeni povezavi v neznanem e- sporočilu in ne odpirajte priponk v takem sporočilu.
 • Ne omogočajte neznanim osebam dostopa do svojega računalnika, zlasti ne na daljavo (brez prisotnosti osebe).
 • Ko gre za zaščito pred prevarami, si zapomnite, da morate vedno preveriti, ravnati previdno, in da ne smete nikoli sporočati podatkov.
 
 
 


BANKA NIKOLI NE BO:
 
 od vas zahtevala, da preko e-pošte ali telefona posredujete geslo za dostop do spletne ali mobilne banke.  

 povpraševala o podatkih o kartici: številka, veljavnost ali varnostni koda na hrbtni strani.


Spletne strani Nove KBM so:
www.nkbm.si
bankanet.nkbm.si
online.nkbm.si/bankanet/odklepanje/
online.nkbm.si/bankanet/registracija/

bankanet.nkbm.si/prijava/poslovni
 

PREBERITE TUDI

VARNO POSLOVANJE S KARTICAMI 


Plačilna kartica ima enako vrednost kot denar, zato je treba z njo varno ravnati.

VEČ O TEM
 

VARNO SPLETNO BANČNIŠTVO  


Zavedamo se pomena varnosti, zato v naši spletni in mobilni banki uporabljamo najsodobnejše oblike varnega poslovanja.  
 
 

ZAŠČITITE SVOJE PODJETJE PRED PREVARAMI


Spoznajte najpogostejše podjetniške prevare in nasvete, kako se lahko zaščitite.

VEČ O TEM