Nova KBM
 

Poznate grožnje, ki pretijo podjetjem na spletu? | NKBM

Poznate grožnje, ki pretijo podjetjem na spletu?

Poznate grožnje, ki pretijo podjetjem na spletu?

15 oktober 2019
OBVESTILA
 

Oktober je mesec kibernetske varnosti v Evropi, zato tudi v Sloveniji potekajo mnoge aktivnosti, povezane predvsem z ozaveščanjem uporabnikov o varnostnih tveganjih in priporočenih ravnanjih. V Sloveniji je bila lani ugotovljena rast kibernetskih napadov na podjetja. Predvsem manjša ter srednje velika podjetja informacijski varnosti ne posvečajo dovolj pozornosti.

V Novi KBM bi vas, spoštovani podjetniki in drugi uporabniki spletne banke, želeli opozoriti predvsem na dve vrsti groženj, ki po podatkih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT in tudi po naših informacijah sodijo med najbolj aktualne z vidika podjetij. Te grožnje so:

  • vrivanje v poslovno komunikacijo:

Pri teh vrsti zlorabe napadalec vdre v elektronski poštni predal zaposlenega v podjetju, ki opravlja ali prejema plačila, potem pa z lažnimi ali prirejenimi sporočili zavede plačnika, tako da ta opravi plačilo na račun napadalcev. Še posebno so ogrožena podjetja, ki svojim zaposlenim omogočajo dostop do elektronske pošte prek spleta samo z geslom. Banka izvede plačilne naloge, kot jih posredujejo podjetja, in ne more prevzemati odgovornosti za škodo podjetjem zaradi nakazil, ki so posledica prevar.

Podrobnejši opis grožnje in napotki za ravnanje so objavljeni tukaj. (opomba: pod “Hekerji vdirajo v elektronsko pošto slovenskih podjetij!”).

  • izsiljevalski virusi:

V zadnjih nekaj letih so bili mnogi posamezniki in podjetja žrtev virusov, ki šifrirajo podatke, potem pa napadalci za povrnitev (odklepanje) podatkov zahtevajo odkupnino. Neposredna posledica take okužbe je lahko večdnevni zastoj poslovanja.

 

Poleg ukrepov, s katerimi preprečimo okužbo, je za reševanje takih primerov bistvena redna izdelava in varno hranjenje varnostnih kopij. Več informacij je na voljo tukaj.

Več nasvetov in informacij o prevari lahko najdete tudi na:

VARNO POSLOVANJE