Nova KBM

Povečano število investicijskih prevar | NKBM

Povečano število investicijskih prevar

Začnite tipkati, kar iščete

Povečano število investicijskih prevar

13 september 2023
OBVESTILA
Ugotavljamo, da so investicijske prevare v zadnjem času najpogosteje povezane z vlaganjem v kriptovalute oz. z obljubo o izplačilu zajamčenih dobičkov.  
 
Pomembno:
  • Neznancem nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika.
  • Nikomur ne zaupajte prijavnih podatkov do vašega trgovalnega računa niti do osebnega bančnega računa.

Kako prepoznati to vrsto prevare?

Posameznik se običajno odloči za investicijo, potem ko je opazil oglas, objavljen na družbenih omrežjih ali novičarskih portalih. V oglasu je pogosto zlorabljena identiteta javnosti dobro znane osebe. Prek spletnega obrazca vlagatelj vpiše svoje osebne in kontaktne podatke, nato ga kontaktira "uslužbenec" lažnega ponudnika investicijskih storitev. Ta nato žrtev prevare prepriča, da gre za izjemno investicijsko priložnost, začetni znesek vložka pa običajno znaša 250 EUR.

Vlagatelj dobi dostop do spletnega portala, na katerem mu goljufi prikazujejo izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev, da bi vložil še več denarja. Običajno ga pod pretvezo pomoči prepričajo, da jim omogoči dostop do njegovega osebnega računalnika in/ali telefona, s čimer pridobijo tudi popoln dostop in nadzor nad vlagateljevo spletno banko. Najpogosteje to storijo z aplikacijo Anydesk, ki omogoča zatemnitev ekrana, tako da žrtev ne more slediti dogajanju.

Tako lahko goljufi brez nadzora prenašajo sredstva na oškodovančev račun in z njega, ukinjajo posle stranke in sklepajo nove. Sredstva se nato zlivajo na račune tujih ponudnikov finančnih storitev ali menjalnic za kriptovalute, kjer se za njimi izgubi vsaka sled, žrtev pa namesto zaslužka ostane brez vseh sredstev.

Pogosti so  tudi primeri, ko stranke goljufi pokličejo, potem ko je od osnovnega vložka minilo že več časa, tudi nekaj let. Ponudba je večinoma časovno omejena, kot razlog zanjo pa je navedena ukinitev spletnega mesta, prek katerega je posameznik vložil sredstva, in grožnja, da bo ta dokončno izgubil. Temu primerna je komunikacija goljufov (pogosti klici, pozivi k hitremu ukrepanju, vztrajnost). Tudi v tem primeru žrtve pripravijo do tega, da jim izdajo občutljive podatke, s katerimi pridobijo dostop in nadzor nad njihovo spletno banko.

Bodite pozorni in ne nasedite, če naletite na zahteve oz. objave, kot so:
  • druge (neznane) osebe želijo odpreti račun na vaše ime,
  • oglase, ki ponujajo ogromne zaslužke,
  • oglase, ki so napisani v polomljeni slovenščini,
  • ponudbe, ki so časovno omejene,
  • obljube o varnih naložbah (brez tveganja), zagotovljenih donosih in velikih zaslužkih.
  • agresiven nastop posrednikov (pogosto vas kličejo ali vam pišejo, vas pozivajo k hitremu nakupu ipd.).
Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe domnevnih »novih bogatašev«. Premnogi so v investicijskih prevarah namreč izgubili vse. Če dvomite o verodostojnosti ponudbe, to raje preverite pri zaupanja vrednem strokovnjaku ali banki. Več o teh pogostih spletnih prevarah in kako se zaščititi pred njimi lahko preberete na povezavah Investicijska prevara (pazi.se) in VARNO POSLOVANJE.