Nova KBM

Že imate POS-TERMINAL? | NKBM

Stranke izdelke in storitve vse raje plačujejo s karticami in ne z gotovino. To ne velja le za večje trgovine. Tudi pri manjših trgovcih in podjetjih je od tega ali ponujajo kartično plačilo na POS-terminalu, odvisno ali se kupec ustavi pri njih ali ne.

Začnite tipkati, kar iščete

ŽE IMATE POS-TERMINAL?

Stranke izdelke in storitve vse raje plačujejo s karticami ali Flikom in ne z gotovino. To ne velja le za večje trgovine. Tudi pri manjših trgovcih in podjetjih je od tega, ali ponujajo kartično ali Flik – takojšnje plačilo na POS-terminalu, odvisno, ali se kupec ustavi pri njih ali ne.

ZANIMA ME

»V samopostrežnih trgovinah že dolgo ne gre brez kartičnih plačil. Vse bolj pa se brezgotovinsko poslovanje ponuja tudi v praktično vsakem lokalu, na vsaki lokaciji, vse pogosteje tudi na primer pri ponudnikih na stojnicah,« pripoveduje Grega Klaić, ki je v Novi KBM zadolžen za področje poslovanja s prodajnimi mesti. »Sicer še nismo tako daleč, kot so skandinavske države, kjer je gotovina bolj izjema kot pravilo, ampak vse bližje je čas, ko se bo tudi pri nas večina nakupov končala z brezstičnim kartičnim ali Flik plačilom, tako da bo kupec prislonil fizično kartico ali pa telefon oziroma pametno uro z virtualno kartico k brezstičnemu POS-terminalu.

Aplikacija Smart POS Nova KBM – digitalni POS terminal na mobilni napravi
 
Za še hitrejši in enostavnejši prehod samostojnih podjetnikov, obrtnikov, malih ter tudi večjih podjetjih (v nadaljevanju trgovci) na brezgotovinsko poslovanje ter hkrati še boljšo uporabniško izkušnjo za njihove stranke, smo v Novi KBM uvedli novost – aplikacijo za mobilne naprave Smart POS Nova KBM. Z njo lahko trgovci »spremenijo« svojo mobilno napravo v digitalni POS-terminal ter tako svojim strankam ponudijo možnost hitrega in varnega brezgotovinskega plačevanja s plačilnimi karticami Visa in Mastercard. Aplikacijo je mogoče namestiti na mobilne naprave z operacijskim sistemom Android (najmanj verzije 5 ali višje), podporo NFC za brezstično poslovanje ter internetno povezavo. Izjema so lahko določene verzije Android naprav, ki niso v splošni uporabi. Uporaba Smart POS Nova KBM aplikacije je varna. Podatki o kartici se ne shranjujejo na napravo, ampak se prenašajo zgolj v trenutku opravljanja plačilne transakcije.
 
Uporabniška izkušnja na digitalnem POS-terminalu na prodajnih mestih je ista kot na klasičnem fizičnem POS-terminalu. Po vnosu želenega zneska v aplikacijo na telefonu trgovca, kupec enostavno prisloni svojo kartico ali telefon, v katerem ima shranjeno digitalizirano kartico k telefonu trgovca. Velika prednost Smart POS Nova KBM aplikacije je ta, da je namestitev hitra in da ni potrebne dodatne opreme ter s tem povezanih stroškov vzdrževanja.

Nova možnost sprejemanja plačil na prodajnih mestih prek Flika

Po novem trgovcem ponujamo dodatno možnost sprejemanja plačil preko Flika – takojšnjih plačil. Plačilo in nakazilo na trgovčev račun se izvršita v trenutku, kar omogoča takojšnjo likvidnost trgovca. Plačila s Flikom lahko trgovci sprejemajo na mobilnih ali stacionarnih POS-terminalih,  v spletnih trgovinah ter z aplikacijo Flik POS za mobilne telefone. Storitev Flik je trenutno na voljo trgovcem iz Slovenije, ki imajo s svojo banko sklenjeno pogodbo za sprejem Flik – takojšnjih plačil na svojih prodajnih mestih.
 
Plačilo s plačilnimi karticami ali Flikom je za ponudnika prednost, in ne ovira

Klaić omenja tudi povečanje števila in vrednosti nakupov, če lahko stranka plača s plačilno kartico ali Flikom. »Če ima kupec kartico z odloženim plačilom Visa Nove KBM in aktivirano storitev Varnostni SMS, lahko zelo enostavno kupuje na obroke v fizičnih in spletnih trgovinah. »Kupec lahko uporabi svojo plačilno kartico z odloženim plačilom VISA Nove KBM in znesek razdeli na mesečne obroke, ne da bi imel ponudnik blaga ali storitve s tem kakršnokoli dodatno delo ali strošek. Tako se stranke lažje in hitreje odločijo za večje nakupe, saj so jim omogočeni tudi obročni nakupi. Lahko gre tudi za na primer pleskarja ali pečarja: ta nima svoje trgovine ali pisarne, a če ima digitalni ali mobilni POS-terminal, postane njegova ponudba za stranko takoj privlačnejša.«


Nova možnost sprejemanja plačil preko Flika


Po novem trgovcem ponujamo dodatno možnost sprejemanja plačil preko Flika – takojšnjih plačil. Plačilo in nakazilo na trgovčev račun se izvršita v trenutku, kar omogoča takojšnjo likvidnost trgovca. Plačila s karticami in s Flikom lahko trgovci sprejemajo na mobilnih ali stacionarnih POS-terminalih, na spletnih POS-terminalih v spletnih trgovinah ter z aplikacijo Flik POS za mobilne telefone. Storitev Flik je trenutno na voljo trgovcem iz Slovenije, ki imajo s svojo banko sklenjeno pogodbo za sprejem Flik – takojšnjih plačil na svojih prodajnih mestih.

Nova KBM
 

Samostojni podjetniki, mali specializirani trgovci, ponudniki storitev: vsem tem prinaša sprejemanje plačil s kartico ali Flikom vrsto prednosti. »S kakšno izkušnjo gre obiskovalec iz parka, v katerem si po sprehodu ni mogel privoščiti dišeče kave, ker v bližnjem lokalčku brezgotovinskih plačil ne sprejemajo?« se sprašuje Klaić. »Obiskovalci uporabljajo različne plačilne metode; Maestro, debetne kartice Visa ali Mastercard, kreditne kartice Visa ali Mastercard, nekateri tudi kartico Karanta ali Flik. Na koncu pa ne morejo plačati nakupa drugače kot z gotovino? Menim, da gredo iz takega lokala z zelo grenkim priokusom. Morda bodo prihodnjič vzeli s seboj gotovino, morda pa lokala ne bodo več obiskali in bodo za svoj sprehod ali izlet raje izbrali okrepčilo kje drugje. To je za ponudnika zamujena priložnost,« je prepričan. Še posebej opozarja na turistične točke. »Sploh tujci so vajeni plačila s kartico, ne morete jih poslati na bankomat in pričakovati, da se bodo vrnili k vam za nakup kakega spominka, plačila kave, sladoleda ali česa podobnega.«


Nova KBM

 


Plačilo s kartico ali Flikom je za ponudnika prednost, in ne ovira

Klaić omenja tudi povečanje števila in vrednosti nakupov, če lahko stranka plača s kartico ali Flikom. »Če ima kupec kartico z odloženim plačilom Visa in aktivirano storitev Varnostni SMS, lahko zelo enostavno kupuje na obroke v fizičnih in spletnih trgovinah. »Kupec lahko uporabi svojo kartico in znesek razdeli na mesečne obroke, ne da bi imel ponudnik blaga ali storitve s tem kakršnokoli dodatno delo ali strošek. Tako se stranke lažje in hitreje odločijo za večje nakupe, saj jim kartica, s katero plačujejo na POS-terminalu, omogoča tudi obročne nakupe. Lahko gre tudi za na primer pleskarja: ta nima svoje trgovine ali pisarne, a če ima prenosni POS-terminal, postane njegova ponudba za stranko takoj privlačnejša.«

S sprejemanjem Flik – takojšnjih plačil ima trgovec dodatno prednost, saj končnim uporabnikom omogoča več načinov plačevanja. Na takšen način se trgovec lahko izogne situaciji, ko stranka na kartičnem računu nima več denarja, ima pa sredstva na osebnem računu in lahko plačilo izvede z osebnega računa. Pri tem pa trgovec s takšno transakcijo nima dodatnih stroškov
.

 

Nova KBM
 


Poslovanje z gotovino ni brezplačno

Postopki brezgotovinskega plačevanja so preprosti, hitri in varni. Ne glede na to, ali kot ponudnik uporabljate stacionarni POS terminal (s kablom in povezavo v mrežo), mobilni POS-terminal (uporaba WiFi ali GPRS signala) ali digitalni POS-terminal (aplikacija na mobilni napravi z operacijskim sistemom Android, opremljeni s podporo NFC in vzpostavljeno povezavo z internetom), se vse transakcije beležijo takoj, redno prejemate poročila, tudi nakazila na vaš račun iz banke so avtomatizirana in povsem pregledna.
 

Pri Flik – takojšnjih plačilih pa je omogočena tudi takojšnja likvidnost, saj se plačilo in nakazilo na vaš račun izvršita v trenutku. Kupci lahko prodajna mesta, ki že omogočajo plačevanje s Flikom, prepoznajo po Flik nalepki (podobno kot so prodajna mesta označena za sprejemanje plačilnih kartic).
 

ZANIMA ME

 

Kartice in Flik vladajo tudi na spletu

Enako kot na fizičnih prodajnih mestih je tudi na spletu. Še posebej v času epidemije je število spletnih nakupov skokovito naraslo, kupci pa so se navadili tega načina nakupovanja in ga še naprej množično uporabljajo. Trgovci, ki odpirajo nove spletne trgovine, na kartična in Flik – takojšnja plačila tako ne smejo pozabiti, opozarja Klaić. Hkrati tistim, ki so na spletu dejavni že dlje, a doslej plačil s karticami ali Flikom niso omogočali, svetuje, naj se odzovejo na spremenjene nakupovalne navade kupcev.
 

Nova KBM

»Spletnih oziroma virtualnih POS-terminalov, tu govorimo o programski rešitvi, in ne fizični napravi, je vse več. To je dodatna prednost za trgovca. Prvič, kupci raje plačujejo s kartico ali Flikom, izberejo več, prav tako lahko kupujejo na obroke, če jim to dovoljuje kartica. Funkcija shranjene kartice, ki jo omogoča spletni POS-terminal, jim olajša vnos in nudi varno hrambo kartičnih podatkov, saj se, če kupec tako želi, podatki o kartici samodejno napolnijo v spletni plačilni obrazec med plačevanjem. Poleg tega se v spletnih trgovinah, ki imajo za kartična plačila implementiran varnostni standard 3D Secure (Visa Secure in Mastercard ID Check), stranke počutijo varneje.

 

Po drugi strani pa je pri kartični ali Flik transakciji manj možnosti za opustitev ali neizveden nakup. Kaj bo trgovec naredil, če mu kupec naroči blago s plačilom po povzetju, potem pa izdelka ne prevzame? Karkoli bo poskušal, bo zamudno in prinaša stroške. Pri kartičnih in Flik plačilih tega ni.

 

V primerih, ko gre za obračunavanje mesečnih ali letnih naročnin, je spletni POS-terminal odlična rešitev, saj omogoča funkcijo ponavljajočih se plačil. To pomeni, da lahko trgovec ponavljajoče se nakupe po strankini prvi odobritvi in po vnaprej dogovorjenih pogojih s stranko v nadaljevanju opravi sam ter se s tem izogne zamudam pri plačilu naročnin.«

 

POS-terminal lahko začnete uporabljati hitro

Če sodite med tiste, ki POS-terminal potrebujejo, a imate pomisleke, ali boste tak način plačil za stranke znali vpeljati, ste lahko brez skrbi. »Če znate uporabljati pametni telefon, boste znali uporabljati tudi POS-terminal za stranke,« postreže s primerjavo Grega Klaić. Ko se odločite, da boste omogočali kartična in Flik plačila, vam ob sklenitvi pogodbe in dostavi POS-terminala (če potrebujete fizičnega) vselej posredujemo tudi navodila in svetujemo. Vaša naprava je opremljena tudi z identifikacijsko številko in klicni center vam je za morebitna vprašanja ob plačilih ali tehničnih vprašanjih na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Tudi postopek za implementacijo spletnega vmesnika, ki omogoča kartična in Flik plačila v vaši spletni trgovini, je enostaven. Povezovanje z vsemi bolj razširjenimi platformami za spletne trgovine (WooCommerce, PrestaShop, OpenCart, Magento 2 itd.) je z že pripravljenimi vtičniki še posebej preprosto, pa tudi sam postopek sklenitve pogodbe za sprejemanje plačilnih kartic in Flik plačil je zelo hiter.


Nova KBM
 

»Moj nasvet za vse tiste, ki poslujejo s strankami in kartičnih in Flik plačil še ne omogočajo, je preprost: priskrbite si POS-terminal čim prej. Dobro bo za vaše stranke, s tem pa tudi za vaš posel,« je prepričan Klaić.


 

ZANIMA ME