Nova KBM
 

OTP prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM | NKBM

OTP prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM

OTP prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM

1 februar 2023
OBVESTILA
OTP, vodilna bančna skupina v srednji in vzhodni Evropi, je danes s pridobitvijo soglasja Agencije za varstvo konkurence izpolnila še zadnji pogoj za sklenitev transakcije prevzema Nove KBM. Kupoprodajna pogodba za prevzem Nove KBM d.d. je bila podpisana 31. maja 2021, po zaključku transakcije, ki bo sledil predvidoma v naslednjih dneh, se bo Nova KBM pridružila Skupini OTP.
 
Budimpešta, 1. februar 2023 – Skupina OTP je na slovenski bančni trg vstopila leta 2019 z nakupom SKB, sedaj pa zaključuje še eno zelo pomembno naložbo, ki temelji na pridobljenih pozitivnih izkušnjah in zaupanju v nadaljnji razvoj trga in države. Po sklenitvi transakcije se bo takoj pričel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo nastala največja banka v Sloveniji v segmentu kreditov in depozitov, Skupina OTP pa bo s tem postala vodilna na trgu že v peti državi v regiji.

Poleg stabilnega in dobičkonosnega poslovanja želi Skupina OTP aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva. Komitentom namerava ponuditi najsodobnejše, hitre in dostopne finančne storitve, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov. Poleg tega bo banka OTP posebno pozornost namenila razvoju hitrih kreditnih produktov z realnimi pogoji za mala in srednja podjetja (MSP), kar bo prispevalo k njihovemu nadaljnjemu uspešnemu poslovanju in razvoju.

Skupina OTP namerava prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva ne le na bančnem, ampak tudi na drugih področjih. Načrte za gradnjo nepremičninskega projekta Emonika so že posredovali v soglasje pristojnemu ministrstvu. Na dolgo zapostavljeni lokaciji v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin. S povezanimi infrastrukturnimi izboljšavami bo s tem lokacija postala ena najlepših središčnih točk v prestolnici in bo oživila celotno širšo sosesko mesta.

Bančna skupina, ki je trenutno prisotna v 11 državah, bo po zadnjem prevzemu v Uzbekistanu svojo regijsko prisotnost razširila na 12 držav, namerava podpirati tako MSP kot velika lokalna podjetja pri vstopu na tuje trge in širitev v tujino prek medsebojno koristnih partnerstev. OTP Bank želi vzpostaviti pošteno in učinkovito sodelovanje z vsemi svojimi poslovnimi partnerji.

Skupina OTP se zahvaljuje Agenciji za varstvo konkurence za pozitivno odločitev o odobritvi transakcije nakupa Nove KBM.

O Skupini OTP:
Prevladujoča in najhitreje rastoča bančna skupina v srednji in vzhodni Evropi je prisotna v 11 državah in se po prevzemu NKBM še naprej širi, trenutno pa se pripravlja na zaključek svojega zadnjega prevzema zunaj regije, v Uzbekistanu. 33.000 zaposlenih v Skupini OTP nudi svojim skoraj 16 milijonom komitentom svetovno primerljive digitalne storitve in fizično poslovanje z mrežo več kot 1.400 poslovalnic. Po podatkih iz septembra 2022 bilančna vsota Skupine OTP presega 80 milijard evrov, ki jo bo NKBM še povečala za več kot 10 milijard evrov. Od leta 1995 Banka OTP kotira na borzi v Budimpešti in ima diverzificirano lastniško strukturo s tujimi in madžarskimi institucionalnimi vlagatelji, kot tudi velikim deležem madžarskih prebivalcev med delničarji.
 
 
Morda vas zanima tudi...
9 feb OBVESTILA Moody's zvišal dolgoročno oceno kreditnega tveganja Nove KBM d.d. na A3 z Baa1 s stabilno oceno prihodnjih izgledov Bonitetna agencija Moody's Investors Service (»Moody's«) je dne 7. februarja 2023 zvišala dolgoročno oceno kreditnega tveganja Nove Kreditne banke Maribor d.d. (»Nova KBM«) z Baa1 na A3 in spremenila oceno prihodnjih izgledov v stabilno. Agencija je prav tako zvišala izhodiščno kreditno oceno (Baseline Credit Assessment) in prilagojeno izhodiščno oceno (Adjusted Baseline Credit Assessment) banke z ba1 na baa3 ter zvišala oceno izdanih dolžniških instrumentov banke z Ba1 na Baa3. Agencija je potrdila oceno kratkoročnega kreditnega tveganja banke, ki ostaja P-2.        Največji prevzem v zgodovini Skupine OTP uspešno zaključen 6 feb OBVESTILA Največji prevzem v zgodovini Skupine OTP uspešno zaključen Skupina OTP sporoča, da je po pridobitvi vseh zahtevanih soglasij regulatornih organov uspešno zaključila prevzem Skupine Nove KBM v Sloveniji. Gre za najbolj kompleksen in največji prevzemni postopek v zgodovini Skupine OTP, ki ji omogoča, da bo postala tržni vodja že v peti državi, obenem pa z njim dodatno utrjuje tržni položaj v Srednji in Vzhodni Evropi. Banka OTP je na slovenskem trgu prisotna preko svoje podružnice SKB banke, ki se je Skupini OTP pridružila leta 2019. Rezultat povezovanja Nove KBM in SKB banke, ki se zdaj začenja ob močni podpori Skupine OTP, bo oblikovanje vodilne finančne institucije, ki bo svojim strankam in zaposlenim zagotavljala inovativne rešitve in navdihujoče priložnosti. Med integracijo bosta banki še naprej zagotavljali enako visoko raven storitev in nespremenjen produktni portfelj. Sprememba lastništva Nove KBM za stranke ne prinaša pomembnejših sprememb. 6 apr OBVESTILA Letno poročilo 2021: Uspešno in trajnostno poslovanje Skupine Nove KBM (Maribor, 6. aprila 2022) Nova KBM je objavila poročilo Skupine Nove KBM in banke za poslovno leto 2021. Kot izkazuje poročilo, je banka utrdila svoj položaj najdostopnejše banke v Sloveniji in odlično poslovala. Svojim strankam zagotavlja celovite finančne storitve v največji poslovni mreži, ki vključuje tudi strateško partnerstvo s Pošto Slovenije, ter prek odličnih, večkrat nagrajenih spletnih in digitalnih platform. Nova KBM je leto 2021 zaključila z dobičkom v višini 108,9 milijona evrov, Skupina Nove KBM pa 112,6 milijona evrov.