Nova KBM
 

Oktober je mesec kibernetske varnosti | NKBM

Oktober je mesec kibernetske varnosti

Oktober je mesec kibernetske varnosti

6 oktober 2022
OBVESTILA
 

Agencija za spletno varnost Evropske agencije (ENISA) v sodelovanju z Evropsko komisijo in državami članicami letos že desetič prireja evropski mesec kibernetske varnosti. Cilj kampanje je krepitev spletne varnosti, tokrat pa je posebna pozornost namenjena predvsem ribarjenju za občutljivimi podatki (phishing) in poskusom prevar z zlonamerno programsko kodo (malware).

Slovenijo v letošnji kampanji zastopa program ozaveščanja Varni na internetu, ki je prejel nagrado za najboljši video. Ogledate si ga lahko na tej povezavi.

 

Nova KBM


Kako prepoznati phishing?

Večinoma gre za poskuse kraje občutljivih podatkov, kot so uporabniška imena in gesla ter podatkov o plačilnih karticah, ki se začnejo prek elektronske pošte ali prek SMS-sporočil. Prejemnika nagovarjajo h kliku na povezavo v sporočilu pod pretvezo, da je na primer račun ogrožen ali blokiran in da je zato treba nujno klikniti na priloženo povezavo ter tam potrditi ali zavrniti transakcijo. Seveda gre za lažne povezave, zato je takšna sporočila najbolje izbrisati in nanje ne odgovarjati. Banke namreč ne bomo nikoli zahtevale od strank, da vnašajo prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS-sporočil – to je lahko prvi znak, da gre za prevaro.
 

Nova KBM

 

Previdno na spletu

Veliko pozornosti spletni varnosti namenjamo tudi v Novi KBM. Na spletnem mestu Varno poslovanje najdete veliko koristnih informacij o vrstah spletnih in drugih prevar, da jih boste lažje prepoznali in jih preprečili. Previdnost ni odveč – ne glede, ali smo na spletu kot zasebni ali poslovni uporabnik. Naj velja: če niste stoodstotno prepričani, da je kaj resnično, raje še enkrat preverite pri ponudniku ali pošiljatelju. Ali kot pravi slogan letošnje evropske kampanje ob mesecu kibernetske varnosti: Premislite, preden kliknete!