Nova KBM
 

Finančne zlorabe in starostniki | NKBM

Finančne zlorabe in starostniki

Finančne zlorabe in starostniki

4 oktober 2019
OBVESTILA
Vsak dan lahko beremo o vedno novih zlorabah in poslušamo vedno nove zgodbe o tem, kako ljudje nasedejo lažnim besedam neznanega prevaranta in na koncu utrpijo finančni in tudi čustveni stres. Precej manj (medijske) pozornosti pa imajo finančne zlorabe starostnikov, ki se dogajajo doma, za zaprtimi vrati in pogosto ostanejo neodkrite. Okoli deset odstotkov starostnikov (Vir: STA) naj bi bilo na podlagi mednarodnih ocen izpostavljenih finančnim zlorabam.
 

Kaj je značilno za finančno zlorabo pri starostnikih?

Tovrstne zlorabe so pogoste, je jih pa zelo težko prepoznati. Značilno je, da so storilci teh prevar bodisi starostnikovi otroci, vnuki oziroma drugi družinski člani, ki izkoristijo oseben odnos žrtvijo. Starostnik lahko postane žrtev finančne, čustvene in psihične zlorabe ter raznih oblik zanemarjanja.

Nova KBM

Kako prepoznati prevaro?

Zunanji opazovalec mora biti zelo pozoren in ozaveščen, da prepozna tovrstno prevaro in da zazna indice, da je nekaj narobe. Nemalokrat se zgodijo neupravičeni dvigi sredstev iz računa, zloraba bančne kartice, ter tudi odtujitev ostalega premoženja, in sicer brez privolitve ali vedenja starostnika. Veliko je primerov prisile k podpisu oporoke ali kreditne pogodbe, ki lahko zelo močno obremeni starostnikovo pokojnino. Vsekakor pa je alarmanten vsak odstop od ustaljenega poslovanja starejše osebe.

 

Kaj lahko storite sami?

Če ste sami skrbnik starostnika ali pa le pomagate pri finančnih zadevah vašemu svojcu, vam svetujemo, da si uredite primeren status in vsa potrebna pooblastila za poslovanje s starostnikovem računom oziroma da poslujete preko svoje pooblaščenske kartice.

Naši zaposleni vam bodo v pomoč pri urejanju potrebnih pooblastil, lahko pa pokličete tudi na NKBM klicni center, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili.