Nova KBM
 

Dve uspešni karieri | NKBM

Kako se je Primož Roglič iz smučarskega skakalca prelevil v najboljšega kolesarja na svetu in ostal zabetoniran na vrhu kolesarske lestvice, preberite v članku Slavka Jeriča.

DVE USPEŠNI KARIERI

Članek Slavka Jeriča.

Sloviti fizik Albert Einstein je nekoč dejal, da je norost vedno znova ponavljati iste poteze in pričakovati drugačne rezultate. To je bil le eden od vzrokov, da je Primož Roglič po skakalni karieri, v kateri sprva sicer ni manjkalo uspehov, na koncu vendarle spoznal, da v tem športu ne more poseči povsem po vrhu, česar si je tako srčno želel. Novo zgodbo je našel v kolesarstvu, kjer je nanizal ogromno izvrstnih uspehov, ki jim še ni videti konca.

 

Zgodbe uspešnih športnikov so res različne in ne kažejo nekega enotnega pravila. Nemalokrat se zgodi, da športniki v mladostniških letih trenirajo več športov, ko se odločijo in dajo prednost enemu samemu, lahko zlagoma pridejo do napredka. Eno od takih zgodb v teh tednih spremljamo v Tamari Zidanšek, ki je dolgo trenirala tudi deskanje, pozneje se je usmerila le v tenis. S polfinalom na Roland Garrosu je dokazala, da ima sposobnosti v tem športu pustiti dolgotrajne in opazne sledi.
 

Nova KBM

 

V kolesarstvo prišla tudi Evenepoel in Woods

Roglič ni edini aktivni kolesar, ki je prve športne korake naredil v povsem drugem športu. Danes med najbolj nadarjene kolesarje nedvomno sodi Remco Evenepoel, Belgijec je leta 2019, ko je štel vsega 19 let, postal svetovni podprvak v vožnji na čas. To je bilo veliko presenečenje za nekoga, ki se je s tem športom ukvarjal šele dve leti. Njegova prva ljubezen je bila namreč nogomet, bil je belgijski reprezentant do 15 in 16 let, a nato se je odločil, da gre po očetovih sledeh in začne trenirati ta naporni šport.

 

Leta 2018 je bron na svetovnem prvenstvu na cestni dirki osvojil Kanadčan Michael Woods. Njegove ambicije so bile v otroštvu povezane s športom številka 1 v njegovi domovini – hokejem na ledu. A najbolj se je izkazal v teku, postavil je mladinska državna rekorda v tekih na miljo in 3000 metrov. Zaradi številnih poškodb je tekaške copate obesil na klin, novo priložnost pa uspešno našel v kolesarstvu.

 

Trojica z medaljami na poletnih in zimskih olimpijskih igrah

Po drugi svetovni vojni so se rodili le trije športniki, ki jim je uspelo na videz nemogoče – osvojili so medalje tako na poletnih kot zimskih olimpijskih igrah. Kar je najbolj zanimivo, kar dve od teh zgodb sta povezani s kolesarstvom. Kanadčanka Clara Hughes je leta 1996 na olimpijskih igrah osvojila dve medalji, bronasto medaljo je dobila tako na cestni dirki kot kronometru. Kolo je nato zamenjala z drsalkami, na zimskih igrah med letoma 2002 in 2010 je v hitrostnem drsanju osvojila kar štiri medalje.

 

Leta 1988 je neverjetni dvojček uspel Nemki Christi Luding. Najprej je prav tako v hitrostnem drsanju na zimskih igrah v Calgaryju osvojila dve medalji, poleti istega leta pa je na igrah v Seulu osvojila medaljo v kolesarstvu na stezi. Tretja športnica s takim dvojčkom po drugi svetovni vojni pa je Američanka Lauryn Williams. Ta je kariero začela kot atletinja, ki je po eno olimpijsko medaljo osvojila tako v Atenah 2004 kot Londonu 2012. Nato je presedlala v bob, kjer je dve leti pozneje v Sočiju v dvosedu osvojila olimpijsko srebro.

 

Hurikan preusmeril Duncana v košarko

Včasih je za novo športno pot krivo naključje ali celo naravna katastrofa. Tim Duncan je danes poznan kot eden najboljših košarkarjev vseh časov, a dolgo je kazalo, da ga čaka plavalna kariera. Njegovi starejši sestri sta trenirali ta šport, Tricia je leta 1988 nastopila na olimpijskih igrah v Seulu. Podobne ambicije je imel tudi Tim, a njegove sanje so se porušile leta 1989, ko je po Deviških otokih besnel hurikan Hugo. Pustil je hude posledice, med drugim je uničil edini olimpijski bazen, v katerem je bilo moč trenirati plavanje. Tim Duncan se je nato začel ukvarjati s košarko, ostalo je zgodovina: pet šampionskih prstanov s San Antoniom je kronski izkaz pravilnosti njegove odločitve.

 

Nekateri športniki imajo ob upokojitvi nemalo težav, saj se težko navadijo na novo življenje, ki je običajno povsem drugačno, kot je bilo poprej. Soj žarometov se umakne, finančni prilivi usahnejo in nemalo športnikov se v nekaj letih znajde v težkih finančnih situacijah.

 

Uspešne kariere tudi po upokojitvi

Obstaja pa kar nekaj športnikov, ki ob prehodu nimajo velikih težav. Nekateri znajo vnovčiti svojo slavo in prepoznavnost, spet drugi pa zgradijo res uspešne nove kariere. Najbolj naravne se zdijo tiste, ki so povezane s športom, nekateri namreč postanejo še bolj izvrstni trenerji (na primer košarkar Phil Jackson) ali spretni komentatorji (Gary Lineker).

 

Spet druge pot vodi v povsem drugačne vode. Nemalo ameriških športnikov se je, denimo, po koncu kariere podalo v politične vode (senatorja Bill Bradley in Jim Bunning). Največji skok v politiki pa je nedvomno uspel Geraldu Fordu. Ta je bil v 30. letih prejšnjega stoletja odličen igralec v ameriškem nogometu, z univerzo Michigan je dvakrat postal državni prvak. Leta 1974 je postal 40. predsednik Združenih držav Amerike.

 

Uspešni tudi pri poslovanju

Nekaj športnikov po koncu kariere najdemo v filmski industriji. Dwayne Johnson je prve športne kariere naredil v ameriškem nogometu, slavo si pridobil v rokoborbi, še večjo pozornost pa žanje kot filmski igralec. Eno najbolj blestečih karier v Ligi NBA je nedvomno imel Kobe Bryant. Vseh 20 sezon je preživel v Los Angelesu, kjer je z Lakersi petkrat osvojil naslov prvaka. V mestu, kjer domuje tudi Hollywood, je svoj pečat pustil tudi v filmu, saj je prejel oskarja za kratki film Dear Basketball. Imel je tudi nos za finančne posle, saj je imel v lasti več različnih podjetij. Bil je zelo ambiciozen in radoveden, prav gotovo bi poskrbel še za kakšen zanimiv in drugačen projekt, če ne bi leta 2020 umrl v helikopterski nesreči.

 

Še en sloviti nekdanji košarkar Los Angeles Lakersov se lahko ponaša z izjemno uspešno poslovno kariero – to je Magic Johnson. Nekdanji igralec ameriškega nogometa Roger Staubach je v 70. letih z Dallasom dvakrat postal prvak Lige NFL. Še v času kariere je ustanovil nepremičninsko podjetje, ki je ves čas raslo. Leta 2008 ga je prodal za več kot 600 milijonov dolarjev.

 

Podobno uspešno zgodbo pa smo lahko spremljali tudi v naši soseščini. Hrvat Mario Ančić je bil uspešen teniški igralec, osvojil je tri turnirje, na lestvici ATP pa je najvišje splezal do sedmega mesta. Kariero je moral zaradi zdravstvenih težav (imel je mononukleozo) končati že pri 26 letih, a ni imel prav nobenih težav pri iskanju novih izzivov. Najprej se je vrgel med knjige, na univerzi Columbia je uspešno opravil študij prava, zdaj pa ga najdemo v finančnem svetu. Najprej je delal za eno največjih bank na svetu Credit Suisse, trenutno pa pomaga ameriškemu investicijskemu skladu One Equity Partners.

 

Ne glede na morebitne začasne neuspehe nikoli ni vredno obupati, če ne gre v eni dejavnosti, gre lahko v drugi ali tretji. To potrjuje tako Primož Roglič kot drugi izvrstni športniki, ki so se morda še bolje znašli v drugi (ne)športni karieri.

 

NAZAJ NA NAGRADNO IGRO       NAPREJ DO VAŠIH CILJEV