Otroci
 
 
 
MOJ OTROK IN DENARPONUDBA ZA OTROKEPOGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORIDINDINOVA GALERIJAPOSLOVALNICE
 
 
 
Žepnina je šola za življenje
Pomemben je zdrav odnos do denarja

Žepnina je šola za življenje

Žepnina da ali ne? Kdaj jo uvesti, koliko naj znaša in kako otroku razložiti, kaj to sploh je? Vprašanje, ki si ga starši pogosto zastavimo. Ima svoje prednosti in slabosti. Vsekakor pa je za zgodnje učenje, kako upravljati z omejeno količino svojega denarja, odlična podlaga. Denarja pač ni na voljo v neomejenih količinah. Vse se začne z razumevanjem denarja in njegove vrednosti.

Kdaj?

Primerna starost za prvo žepnino naj bi bila ob vstopu v osnovno šolo, ko otrok zna brati, šteti in računati, čeprav nekateri zagovarjajo še bolj zgodnjo uvedbo. Lahko je tedenska ali mesečna; praviloma naj bi bila pri mlajših, ki še nimajo dobrega občutka za čas, tedenska. Vendar naj bo vedno ob istem času. Prav tako moramo biti pozorni, da žepnine ne spremenimo v kazen ali nagrado in je ne pogojujemo z uspehom v šoli. Žepnina tudi naj ne bo plačilo za pomoč v gospodinjstvu. To je otrokova obveznost, za posebne dosežke pa lahko dobi tudi dodatno nagrado.

Prav je, da se z uvedbo žepnine določijo tudi pravila njene porabe (ki se s starostjo spreminjajo). Dogovorimo se, kolikšen del je otrok lahko porabi po svoji izbiri in v kakšnem obsegu bi bilo pametno, da varčuje. Skupaj se lahko odpravita v banko, odpreta račun, primeren za njegovo starost, na voljo so tudi različna varčevanja. Potem mu prepustimo nadaljnje odločitve, smo pa seveda na voljo za nasvet. Otroci se običajno hitro navadijo, da je treba z žepnino pametno ravnati in jo varčevati za kaj posebnega.

 
 

Koliko?

Kaj pa višina žepnine? Eni pravijo, da naj bo kar premo sorazmerna številu otrokovih let. Tako bi petletnik dobil pet evrov, desetletnik deset in 17-letnik 17 evrov.  Drugi zagovarjajo načelo, da če si otrok sam plačuje nekatere stvari, kot so stroški za mobilni telefon, šolska malica, prevoz v šolo, je temu primerna tudi žepnina (to seveda bolj velja za srednješolce). Če otrok svoje obveznosti plačuje sam, višino mesečne žepnine izračunate tako, da obveznosti seštejete in prištejete še približno 30 odstotkov za ostale izdatke in varčevanje. Spet tretji pravijo, da naj bi v prvih treh letih osnovne šole žepnina znašala od pet do 15 evrov, naslednja tri leta 15 do 25 evrov, zadnja tri leta pa od 25 do 35 evrov. Ob vstopu v srednjo šolo naj bi se povišala na 35 do 55 evrov, od osemnajstega leta naprej pa na 55 do 75 evrov.

Žepnina je pomemben element pri otrokovem odraščanju, s katerim mu približamo finančno pismenost in ga naučimo ravnati z denarjem, kar je eno od pomembnejših znanj v življenju. Naučimo ga, kako varčevati, primerjati cene, razlikovati med potrebo in željo, odlašati zadovoljevanje želja, ki jih sprožijo oglasi, in še kaj. Otroku razvijamo spoštljiv in odgovoren občutek do denarja, da bi uspešneje živel v potrošniški družbi.