Nova KBM

Banke in hranilnice opozarjajo na pazljivost pred okužbo telefonov z zlonamerno programsko opremo | NKBM

Banke in hranilnice opozarjajo na pazljivost pred okužbo telefonov z zlonamerno programsko opremo

Začnite tipkati, kar iščete

Banke in hranilnice opozarjajo na pazljivost pred okužbo telefonov z zlonamerno programsko opremo

26 februar 2024
OBVESTILA
 
Banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije (ZBS), v zadnjem času opažajo porast števila napadov na mobilne telefone z namenom zlorab mobilnih bančnih aplikacij. Po podatkih policije je doslej ugotovljenim primerom oškodovanja skupno to, da je bilo prek mobilnih bank opravljeno nakazilo finančnih sredstev oškodovancev na druge bančne račune, od tam pa je denar potoval na kripto menjalnico.

Način okužbe z zlonamerno programsko opremo še ni znan oz. potrjen, verjetno pa gre za izrabo ranljivosti posameznega telefona ali pa celo za nenamerno namestitev trojanske programske opreme, ki je bila vključena v eno od aplikacij, ki so na voljo v trgovini Google Play Store. Po podatkih SI-CERT-a sta bili zlonamerni aplikaciji, ki sta omogočili okužbo mobilne naprave, dostopni v Google Play Store pod imenoma “Phone Cleaner – File Explorer” in “PDF Reader: File Manager”.

Ugotovljeno je bilo tudi, da je bila na telefonih oškodovancev nameščena zlonamerna programska oprema, ki je spremljala aktivnosti uporabnikov (npr. vnos PIN-a), nato pa je ta ista programska koda namestila še dodatno programsko opremo, s katero so prevaranti pridobili oddaljeni dostop do žrtvinega telefona (AnyDesk, TeamViewer). Tako so lahko kriminalci v ozadju, brez vednosti žrtve, opravili nakazila denarja z njenega računa na kripto menjalnico. V tem času je telefon postal neodziven.

Članice ZBS, banke in hranilnice, strankam svetujejo, da:
  • redno nadgrajujete svoje mobilne naprave in imate nameščen protivirusni program,
  • ste pazljivi pri nameščanju programske opreme tudi z zaupanja vrednih spletenih mest,
  • ste pazljivi pri dodeljevanju pravic za dostopnost, saj tako posamezni programi pridobijo pravice za branje vsebine zaslona in izvajanje klikov brez uporabniške interakcije. Na ta način napadalci prevzamejo poln nadzor nad napravo.

Uporabnikom, ki ste škodljivo aplikacijo prenesli, jo odprli in ji dodelili pravice za dostop do vašega telefona, svetujemo, da svojo napravo zaženete v varnem načinu in zlonamerno aplikacijo odstranite. To storite tako, da držite tipko (ali tipke) za izklop naprave, s čimer se na zaslonu odpre meni z možnostmi za izklop naprave kot pri običajnem postopku izklopa (novejše različice telefonov po izbiri ikone za izklop nemudoma ponudijo varen način izklopa, ki ga je treba izbrati). Za zagon naprave v varnem načinu je nato treba na meniju prikaza držati ikono za izklop, dokler naprava ne ponudi ponovnega zagona v varnem načinu. V tem načinu se ob vklopu naprave zlonamerna aplikacija ne zažene in jo lahko varno odstranite.

Več informacij o tej obliki spletnih prevar je na voljo na spletni strani slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT na povezavi Kraje sredstev iz mobilnih bank preko okužbe z Anatsa trojanskim konjem - SI CERT .